Mastodon istället för Twitter

Twitter har, antingen pga att deras system inte skalar och de gjort sig av med för många utvecklare eller för att tjäna pengar, satt en begränsning på antalet Tweets man får läsa per dag.

Om man betalar för sitt konto får man läsa 6000 tweets per dag, annars 600, därefter möts man av sånt här:

Detta fick äntligen fler att gå till Mastodon, ett liknande socialt nätverk men också annorlunda.

Men vad är Mastodon?

Låt mig börja med vad det inte är. Det är inte ett socialt nätverk som ägs av ett stort företag som tjänar pengar på reklam eller att ta betalt för sina tjänster.

Mastodon är en en plattform baserad på öppen källkod, och i princip kan vem som helst starta en server och ha sitt eget lilla “twitter”. Det skulle ju bli rätt tråkigt, det förstår de flesta. Det som gör det bra är att alla de här servrarna, runt hela världen kan samverka och du kan följa konton på en server i USA lika väl som på din egen server. Och det finns ingen affärsman som tjänar stora pengar på att preparera ditt flöde med reklam eller styra vad som hamnar överst

Men hur finansieras det isåfall?

Mitt eget konto bor på en svensk server som heter mastodon.nu, det är frivilligt men jag är en sponsor och det kostar mig inte så mycket. Det svenska (och utsökta) bolaget GleSYS sponsrar dem också med en bra deal för servrarna som det körs på.

Kommer det att vara precis som Twitter?

Det är både likt och inte. Grunden är ganska lik men beroende på app kommer du att få en lik eller helt annorlunda användarupplevelse.

När jag började köra så använde jag den officiella Mastodon-appen och jag tyckte det var för annorlunda för att vara bra. Sen hittade jag appen Tusky för Android och det blev en helt annan värld.

När du kommer in så följer du normalt ingen, och har inga följare. Då kommer det att kännas lite som att stå ensam i en tom lagerbyggnad. Min rekommendation är att du letar upp några kändisar eller aktiva användare som säkert redan har många följare, här är några förslag:

Om du först följer dem och sen ser vad de knuffar (retweet på Mastedonska) så kommer du snart att ha byggt upp ett bra nätverk att följa.

En annan bra grej som stöds av Mastodon, men inte av alla klienter, är att följa hashtags. Jag följer t.ex. #Ukraine och får då in allt möjligt som har med Ukraina att göra i flödet. Efter ett tag kanske jag börjar följa de som producerar bra innehåll med den hashtagen istället för att slippa bruset, men just nu är det en bra grej.

Nackelar jämfört med Twitter

Nackdelarna just nu handlar mest om att det fortfarande saknas en del av de intressanta personer man följde på Twitter och att bara politiker i framkant hittat dit än. Detsamma gäller myndigheter och fortfarande en del ledarskribenter. Men de kommer, min magkänsla är att fler och fler går över. För de som ännu inte gjort det finns det gott om bottar som speglar konton. Lars Wilderängs blogposts går t.ex att följa från den här kontot (dock inte hans tweets):

Om du gillar Twitter så rekommenderar jag verkligen att du ger Mastodon ett försök, det kan vara trögt i början men det är värt det.

Vi ses, följ mig när ni kommer dit: https://mastodon.nu/@fredriksvaren

Länkar