Att bli nedsskuren

Jag har jobbat i ungefär 30 år och har blivit “offer” för ofrivillig avgång sex gånger. Ibland för att arbetsgivaren försatts i konkurs, en gång för att man stängt sitt svenska kontor men tre gånger för att man behövt krympa organisationen. Jag ska villigt erkänna att jag haft turen att komma ur det rätt bra i samtliga fall men den här gången var min situation som relativt nyanställd sämre.

Nu hände det alltså igen, många av mina mindre erfarna kollegor är i chock men jag är rätt lugn, kanske lugnare än vad som är hälsosamt. Jag har ett rätt starkt CV (länk här) och är övertygad om att hitta något snart. Här kommer mina råd:

1. Gå med i facket

Behöver man verkligen vara med i facket om man är utvecklare (eller har någon annan roll som är lika het)? Ja, jag tror man sover bättre när man vet att någon som har som yrke att kunna inte bara LAS utan också praxis runt tillämpningar tar diskussionen med arbetsgivaren.

Innan jag var med i facket tog jag en gång hjälp av en egen arbetsrättsjurist. Det var utan tvivel bättre än all facklig hjälp jag fått, men om jag inte fått ett kompispris hade det kostat i storleksordningen 10 års fackligt medlemskap och då hade jag inte kunnat ringa annars när arbetsgivaren gör konstiga saker och fråga om jag borde agera på något vis för att inte drabbas negativt. Det är helt enkelt ett väldigt kostnadseffektivt sätt att ha någon att hålla i handen (säger jag som ändå läst juridik och är en nörd när det gäller arbetsrätt).

2. Håll huvudet högt!

Det kan vara väldigt hårt att få domen att man är den de valde att göra sig av med (been there, done that, didn’t get a T-shirt). Men det finns två anledningar att lägga det bakom dig. För det första är arbetsgivaren också en spelare som tittar på motparten, om du ger intryck av att vara stark så kommer de att undra vad du eller din representant har för ess i rockärmen, vilket kan göra att de rent förebyggande kommer med förslag på lösning som blir bra för dig utan att du tar strid.

Men det är också viktigt för din framtid, om du lämnar och känner dig som en värdelös förlorare så kommer det att synas när du intervjuar för ditt nästa jobb och det kommer att minska dina chanser att få jobbet. Om du redan från början kan ställa in tanken på att det är de som valt bort fel person och att det är till din blivande arbetsgivares fördel ökar chansen att du framstår som en positiv och framåtsträvande kandidat. Det är sådana man vill ha!

3. Lämna snyggt

Det är lätt att hata sin blivande fd arbetsgivare för det den gjort mot en, att spendera tiden man har kvar åt att prata om hur orättvist och korkat det är osv. Men gör inte det, jobba så länge du behöver och gör allt för att göra ett bra jobb!

Folk kommer att komma ihåg dig för dina sista veckor, vad du åstadkommit och hur du lämnade och inte satte dem i klistret. Nästa gång du byter jobb kommer du kanske att vilja ha din chef som referens, då vill du att han kommer ihåg dig som en riktigt bra typ som fattade att det inte var personligt och fortsatte att vara en bra medarbetare så länge det krävdes.