Ge ukrainska flyktingar SFI och PUT

Jag bortser nedan från detaljen att de styrande sverigedemokraterna vill göra PUT icke-permanent och återkallningsbart.

En grundsten i lyckad integration är att få folk i arbete. Lite beroende på arbete så kan det underlättas av två saker. De ukrainska flyktingarna är generellt sett välutbildade, kan läsa och har goda möjligheter att inte bara integreras utan också tillföra mycket på en arbetsmarknad som till stora delar har kompetensbrist.

SFI

Svenska för invandrare, SFI, är en nyckel till att låsa upp integrationen då språket är viktigt. I högteknologiska yrken spelar språket oftast mindre roll då arbetet ändå ofta sker på engelska pga att man har annan invandrad, oftast asiatisk, arbetskraft eller outsourcade team i andra länder. Men för väldigt många andra jobb är det centralt att man snabbt kommer igång med grundläggande språkkunskaper. Det behöver inte vara för att man behöver jobba på svenska, utan handlar lika mycket om att de man jobbar med kan känna sig obekväma med att behöva kommunicera på engelska. För arbete i vård och hemtjänst är det såklart ännu viktigare att kunna prata med de man möter, även om deras språkkunskaper är små

PUT

Permanent Uppehållstillstånd, PUT, är en annan viktig nyckel. PUT är kanske absolut viktigast för de som klarar sig bra utan att lära sig svenska. Den som söker ett jobb som är att betrakta som “högkvalificerat” kommer att granskas av en arbetsgivare som vill vara ganska säker på att de pengar och den tid man lägger på att lära upp och göra den nya medarbetaren produktiv inte är förgäves. Om jag är osäker på om personen kommer att få stanna i Sverige när kriget är över så är jag förmodligen mindre intresserad av att investera i dess framtid på arbetsplatsen.