Söndagen var en lite jobbig dag för Liberalerna

Någon sammanfattade dagen med:

Så @JohanPehrson såg opinionssiffror och fick lite feeling och sa att @jimmieakesson s SD är brun sörja för att minsann visa att han inte lagt sig platt. Sen visslade husse och sa, PLATS. Och Johan la sig snällt.

Vilket stämmer rätt bra. Det hela var rätt sjukt om man tittar från utsidan.

Ingen som sett regeringsbildningen med Tidöavtalet kan ha undgått att se att det är en marionett-regering som ska göra som SD säger, samtidigt som SD slipper sitta i regering och kan backa ur med hedern (?) i behåll när de vill visa för sina väljare att de inte vikt ner sig.

“Korv-Johan”, liberalernas tillförordnade ledare efter Nyamkos avgång, är nog i grunden liberal, även om han som representant för Nyamko-linjen varit mer intresserad av att få makt med hjälp av anti-liberala SD. Han verkar dock ha lite heder i behåll.

I en intervju med Expressen, väl medveten om att hans partister ska välja honom som partiledare den 26 november, lyfter han därför fram sig själv som den som stoppat en massa “brun” politik i Tidöavtalet, men han beskriver också samarbetspartiet som han ärligt ser på dem.

Jag är helt övertygad om att utspelet var förankrat hos SD. Den enda kända SD-politiker som hade en invändning var föredettingen Björn Söder. Men han känner ju till Tidöavtalet och vet att det är SD som styr så han berättade vad som gäller:

Korv-Johans parti hade såklart förberett en ursäkt och då varken L eller SD vinner på att regeringen spricker så Johan får behålla sin ministerpost.

Johan Pehrson framstår mer och mer som Juholt. En politiker som får feeling och säger vad som känns bra för stunden men som blir en medial katastrof.

Jag ser inte mycket hopp för Liberalerna i framtiden men om de ska ha någon framtid så borde de fundera lite mer på väljarperspektivet eller ideologi. Är det verkligen en bra idé att låta ett antiliberalt parti diktera villkoren för en regering där man låtsas få igenom liberal politik?

Hur det gick?

Som planerat, bad L om ursäkt till SD för att man kallat dem för “Brun sörja” (vilket de är) och allt är frid och fröjd eftersom alla vet vem som verkligen styr regeringen.