Högskoleutbildningar utan insats

Sedan jag började läsa högskoleutbildningar på distans har jag funderat lite på legitimiteten hos flera av dem.

Jag läste nyss juridisk översiktskurs på distans och den var verkligen toppen (Högskolan i Väst om någon vill göra detsamma). Alla föreläsningar var inspelade och lades ut vecka för vecka precis som om man gått den på plats.

Men jag har också kommit in på och läst andra kurser som gör mig mer tveksam…

Ett par av de kurser jag läst, och då pratar vi ändå 7,5 HP har varit väldigt tveksamma. Jag läser just nu en kurs i English Business Writing och den har inga föreläsningar. Utbildningen går ut på att läsa två böcker om ämnet och i takt med att man läser dem lämna in uppgifter som speglar kapitlen.

Jag ska villigt erkänna att om jag inte sökt kursen så hade jag inte läst böckerna och de har lärt mig massor. Men är det verkligen att betrakta som utbildning, som finansierar högskolan, att ge folk en literaturlista att läsa?

Boken på kursen ifråga lärde mig som sagt massor, men när jag söker en högskolekurs så förväntar jag mig nog att man åtminstone får föreläsningar av någon som kan ämnet. Annars kunde jag lika gärna tagit en kurs på LinkedIn Learning.

Den stora frågan är, får våra högskolor lika bra betalt (per deltagare som klarar kursen) för kurser med 100 deltagare utan lärarinteraktion som de får för kurs med lika många poäng på campus med riktiga föreläsare?

Trots att jag åtnjuter möjligheten så känns det spontant fel om så vore fallet.