Tänk om i energifrågan

Energidebatten är mycket livlig just nu men jag tycker att den genomsyras av ett väldigt stort fel. Egentligen samma fel när det gäller bränslefrågan som el-produktionen, vi försöker passa in framtiden i hur saker fungerar idag.

Bränslepriser

Om vi börjar med bränslefrågan. Det har onekligen blivit mycket dyrare att tanka bilen de senaste åren, en stor del av det beror på skatter och en annan del av det beror på att reduktionsplikten gör att dyrare biobränslen blandas in i framförallt diesel. I båda fallen så är det för att politikerna vill ha det så, när de inte står på barrikaderna och hojtar om subventioner så att vanligt folk kan fortsätta köra bil som förut (genom att sänka priset per full tank med allt mellan 50 kronor och 200 kronor beroende på parti).

Samtidigt lyfts det fram som en sanning att elbilar (som förvisso är dyrare i inköp men sen kostar 2 kr per mil att köra) inte fungerar i landsbygden eftersom de kräver laddinfrastruktur. Här tar man dels för givet att allt ska fungera som det alltid har gjort och inte, på en gång.

En bra elbil har idag en räckvidd på 40 mil, i väldigt stor del av vårt land så är det mer än nog för att åka till och från jobbet inte bara en utan flera gånger. Man behöver inte ha laddstationer i varenda kvarter för att det ska fungera. Det är t.o.m så att de flesta kan koppla in sin bil hemma och ladda över natten och i princip aldrig bekymra sig om brist på laddstation (till skillnad mot hur det fungerar i landsbygden idag där en bensinstation som stänger kan innebära att man måste åka 10 mil tur och retur bara för att tanka). Kontentan är: Det fungerar annorlunda med elbilar och det är inte nödvändigtvis sämre.

El-produktionen

Men el-produktionen då, är inte det ett ännu större problem. Om all el ska räcka, även när det är helt vindstilla på alla ställen där man kan anlägga vindkraftverk, hur ska vi då kunna ladda våra elbilar?

Några skriker efter mera kärnkraft, kanske är det en lösning för att behålla det som vi alltid haft det (inklusive de ca 7500 ton utbränt kärnbränsle som vi faktiskt i skrivande stund fortfarande inte vet riktigt var vi ska göra av). Men kanske behöver det inte fungera precis som det alltid gjort.

Det aktuella läget, om det är bra eller inte att använda el, beror på tillgången. Alla behöver inte använda all el samtidigt med flera dagars värde av laddning i en normal elbil så kanske en så enkel sak som prisreglering efter tillgång räcker för att de som bara vill passa på att ladda så att “tanken är full” gör det när de är och handlar och det lyser grönt eftersom vi producerar så mycket vindkraft att vi inte ens kan exportera den. Andra dagar när det är helt vindstilla så är tillgången lägre och då kan det också vara (mycket) dyrare att ladda bilen. Den som verkligen behöver ladda för att den ska åka långt och inte har förberett sig kan då vara beredd att ta kostnaden medans andra kanske väntar. Redan idag finns ett slags ransonering där man i flera kommuner får högre elpris om man använder sin fulla effekt (elbilar ställs därför ner för att ladda långsammare) och det verkar fungera utan större klagomål.

En laddinfrastruktur som tar hänsyn till det och kan styras med automatik även hemma så att du egentligen aldrig behöver bry dig utan laddboxen passar på att ladda när tillgången på el är god och vilar när det är fel läge känns inte omöjligt långt borta.

Slutsats

Vi kan inte fortsätta leva som vi gör idag, men det måste inte vara till det sämre bara för att saker görs smartare. Det kanske t.o.m kan bli ett minne blott att man en gång hade en så inflexibel infrastruktur där man var tvungen att transportera bränsle till speciella påfyllningsstationer dit folk åkte och fyllde på sina bilar med bränsle. Jag ser idag hur mina barn ser ut som fågelholkar när jag berättar om linjär-TV och att man var tvungen att sitta framför TV:n 19:30 för att få se nyheterna, jag är helt övertygad om att deras barn kommer att tycka att vårt beteende idag är i det närmaste lika konstigt som att man under krigsåren åkte omkring med gengasaggregat bak på bilen och körde bilen på ved.

Så tänk lite utanför boxen när ni funderar på lösningar och långsiktig politik, allt måste inte fungera exakt som idag för att vara bra.