Bokrecension: Marskalkstaven

Mikael Nyman släppte sin bok Marskalkstaven för ett bra tag sedan men då jag gillar att lyssna på ljudböcker när jag ska åka långt med bil/tåg så har jag väntat på ljudboksutgåvan som kom i början på december 2021.

Föregångaren, Operation Notvarp, tyckte jag väldigt mycket om. Den här rör sig i samma tidsepok men är helt fristående.

På något sätt tyckte jag att den var lite svårare att få grepp på initialt, det hände flera till synes orelaterade saker samtidigt och man undrade lite hur det skulle bli en story av det, men det lyckades författaren knyta ihop galant och strax gick det inte att lägga boken ifrån sig.

Jag tycker att författaren åter igen gjort en trovärdig historia av lagom mängd fantasi och lagom mängd förankring i hur världen och det säkerhetspolitiska läget såg ut i mitten på 80-talet. Det som jag framförallt gillar med Nymans böcker är att de inte faller på slarvig militaria. Det är få saker som stör mig som när vapensystem placeras i fel miljö eller än värre i fel tidsepok, i boken figurerar bl.a ett exemplar av miniubåten Project 865 (“piraya”) som inte togs i drift förrän fyra år senare men av allt att döma handlade det om en prototyp som sovjet inte tidigare använt och då är glappet inte helt otroligt.

Kanske är det svårt att ta till sig boken om man är född efter murens fall och inte är insatt i allt från boforsaffärer, palme-eran eller Sveriges militära styrka men den här och Notvarp kanske kan räcka som en start för att bli mer intresserad.

Köp boken hos Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/marskalkstaven-9789198450118