SL:s gröna kort – barnfientligt

SL gör mycket rätt men just nu håller de på att göra ganska ordentligt fel.

Från SL:s hemsida om gröna kortet

Det nya gröna kortet kommer att spara SL en massa huvudvärk i.o.m att det går att använda med samma läsare som man läser betalkort och QR-kod biljetter med. Det är också väldigt skönt att inte behöva gå till en automat för att ladda på det kort man köpt på nätet, inte minst när man är ansvarig för att se till att barnen har något att åka buss med.

Men det stannar där. Här följer några scenarios som inte går att göra med det gröna kortet:

1. Hoppa över helgen

Inte sällan, om mitt 30-dagarskort tar slut på en torsdag, så väntar jag med att aktivera nästa till nästa vecka eller veckan efter om jag ska ut och resa, för varför ska jag slösa bort flera av de 30 dagarna på en helg då jag inte kommer att åka kollektivt.
Eftersom de blå korten också har reskassa så är det inget problem, man blippar som vanligt och det dras som en enkelbiljett från reskassan istället.

2. Kort för skolungdomar

Dagens skolkort gäller fram till klockan 17:00, efter det har det varit väldigt praktiskt att låta barnen ha reskassa på korten så att de faktiskt kan åka hem från teaterskolan (eller nåt) 19:30. Det går inte nu, istället ges man två alternativ:

Köpa fritidsbiljett

En fritidsbiljett kostar ungefär en tusenlapp per termin och gäller mellan klockan 16.00 och 04.30 måndag till fredag och dygnet runt lördagar, söndagar och helgdagar (källa: SL.se). Är det så SL tycker man ska ersätta reskassan?

Planka (dvs åka gratis)

Kanske är det inte vad SL vill att barnen ska lära sig men lagen är tydlig:

2 §   Tilläggsavgift får ej tagas ut om avsaknaden av giltig biljett får anses vara ursäktlig med hänsyn till den resandes ålder, sjukdom, bristande kännedom om lokala förhållanden eller annan omständighet.

Lag (1977:67) om tilläggsavgift i kollektiv persontrafik 2 §

Barn som inte är myndiga och således inte får ingå rättshandlingar borde absolut falla in som “ursäktlig med hänysn till den resandes ålder”.

Köpa enkelbiljett

Köpa en app-biljett (QR-kod) eller betala med ett i förväg registrerat betalkort (registrering behövs för att det inte ska bli fulltaxa) är antagligen det SL tycker att man ska göra. Men här finns det en liten invändning. se nedan.

Så vad är problemet?

Inte alla barn har varesig eget betalkort eller kan betala en app-biljett med Swish (antingen för att de inte har Swish eller för att de inte har en telefon som de får ta med sig när de åker kollektivt och riskerar att bli rånad på den, speciellt om de viftar med den i tunnelbanan).

Det är också så att barn rent juridiskt saknar rätten att göra affärer. Föräldrabalken 9 kap är tydlig med att endast barn som fyllt 16 får använda pengar som den “genom eget arbete förvärvat” utan förmyndares tillstånd. För att förenkla saken så brukar man betrakta det som att den som fått pengar av sina föräldrar för att t.ex köpa godis också har fått rätt att använda dessa, men det är föräldrar som avgör om barnet (när det fyllt 9 och bankerna tillåter det) är moget att ha ett debit-kort eller tillgång till Swish. På det här sättet sätter sig SL över den föräldramakten genom att säga “antingen ger ni ungen kort eller också får den inte åka buss hem efter klockan 19”.

Mina barn har kort, telefon och Swish, så varför stör det mig då? Jo, dels är det principen men det är också så att det blir ganska användarovänligt om de ska behöva upptäcka i spärren att “Ops! Klockan har blivit 19:00”, backa ur och köpa sig en annan biljett. Det hade de inte behövt med gamla blå kortet.

Är det allt?

Nej tyvärr, det finns lite småsaker till. Jag har t.ex alla mina barns kort, och mitt, samlade på “Mitt SL” och kan lätt se vem som har vilken biljett och när den går ut.

De nya korten ser istället ut så här:

Mitt gröna SL-kort, något förvanskat

För att se vad som är på kortet förväntas jag antingen scanna QR-koden med SL-appen eller knappa in kortets kod i appen. Kortet sparas inte i appen utan nästa gång måste jag göra samma sak igen.
Hand upp alla som tror att QR-koden och siffrorna kommer att vara helt läsbara när kortet “går ut” 2028?

Om de åtminstone hade låtit mig scanna kortet med telefonens NFC-läsare hade jag iaf inte behövt vara orolig för det.

Life hack: Kom ihåg var ni läste det först, men tricket här är att scanna/fota kortet. Klistra in QR-koden i ett word-dokument, skriva ut alla koder man behöver på en liten lapp som man kan förvara någonstans där man kommer åt den när man behöver ladda ett barns kort.

Sammanfattningsvis

Eftersom SL hemskt gärna vill få över alla till det nya systemet så fort som möjligt så gör man allt för att byta ut folks kort utan att berätta om nackdelarna det är det som gör det hela lite dumt.

Om man pratar med SL säger de att man kommer att kunna köpa enkelbiljetter och ladda kortet med från nyår. Att de inte verkar ha fattat att det är en icke-attraktiv lösning att ladda 100 enkelbiljetter i förskott bara för att vara säker på att de finns där, när man inte längre kan kolla “saldo” i appen utan att ha fysisk tillgång till kortet är ett mysterium.

Inget av ovanstående är sådant som inte kan fixas, så snälla SL, gör om och gör rätt.