Varning för Buuks.se

När man söker efter böcker på nätet så händer det att man får träffar som leder till, till synes, bra priser hos “Buuks.se”.

Jag erkänner, jag gick på bluffen och hoppade rakt in till sidan där boken jag ville ha fanns:

Lockpris

Det framgår ingenstans på sajten vad medlemsavgiften kostar. De första 40 dagarna ska kosta som 30 dagar och eftersom det därefter ska kosta 129 kronor per månad så är det väl rimligt att tro att de första 30 dagarna kostar ungefär det.

Samma bok kostade då 530kr hos Adlibris, idag kostar den (utan studentrabatt) 455kr, men 530-441 är ändå 89 kronor. Jag lade till en bok till och vips hade “rabatten” ätit upp den förväntade, men ej kommunicerade, första medlemsavgiften – Trodde jag.

En dryg vecka senare skickar de ett mail, de påstår att de tyvärr inte kan leverera varan de haft ett lockpris på (nåja, de lade inte fram det med just de orden). Istället skulle jag bara få det lilla häfte jag köpt utöver boken jag ville ha.

Lagen om distansavtal är ganska tydlig, näringsidkaren ska upplysa om den lagstadgade ångerrätten. Här har Buuks.se inte gjort någon del av det som krävs, eftersom de är bluffmakare som tjänar pengar på sin medlemsavgift.

Det rimliga hade varit att erbjuda mig att helt lämna medlemskapet och köpet när det visade sig (nåja, de kände såklart redan till det) att de inte skulle kunna leverera boken jag blivit lurad att beställa.

Eftersom jag absolut inte vill fortsätta att vara “medlem” hos bluffmakare som kommer att debitera mig ca 1500 kr/år för att få knappt märkbara rabatter så sade jag därför upp prenumerationen. Med vändande post fick jag följande:

Vi kan se att du har valt att säga upp ditt medlemskap inom den första månaden.
Du blir endast debiterad för den första medlemsavgiften på 129.0:-, därefter blir du inte debiterad någon ytterligare kostnad.

Om man bortser från att de uppenbart inte vet att “:-” betyder “och noll ören” och därför inte används när man angivit hur många ören man ska betala så är det lite lustigt att de ingen gång tidigare berättat vad man ska betala.

Ännu intressantare blir det när fortsätter med:

Du är välkommen att handla hos oss till inköpspris t.o.m den 21-09-2021 – 15:15:07 utan att ditt medlemskap träder i kraft igen

Det skulle jag gärna göra, men det är ju en ren lögn. De säljer inte till några inköpspriser de säljer till helt normala marginaler (möjligtvis undantaget lockpriserna på böcker de inte kan leverera). På boken ovan är skillnaden mellan Buuks.se och Adlibris just nu 14 kronor, om man därtill lägger studenrabatten alla studenter får hos Adlibris blir skillnaden -18 kr. Jag kan garantera att Adlibris inte gör 18 kr förlust på kursliteratur till jurister, så antingen har Buuks.se ett riktigt dåligt inköpspris från förlag eller också ljuger de. Jag vet vad jag tror på.

Här finns lite andra åsikter om Buuks (Trustpilot)