Kläder för oss som är långa

Det här har jag funderat på ett tag om det är något jag vill skriva om. Det är faktiskt så fånigt att det är lite jobbigt att beskriva hur saker är svårare för att man är lång.

Det här förföljt mig nästan hela livet och jag ska vara ärlig och säga att de senaste kanske 15 åren har saker blivit mycket lättare.

När man är lite över två meter lång så fungerar liksom inte vanliga klädaffärer om man inte vill leva ett liv med korta ärmar. När jag för snart 20 år sedan var i USA första gången var det en nästan gudomlig upplevelse, som är svår att föreställa sig, när man kunde gå in i en butik i Pittsburgh och shoppa Jeans (Levi’s) i helt rätt storlekar. I Sverige fick man ofta finna sig i att byxor i rätt längd krävde ett bra bälte eftersom så långa personer förväntades ha ett midjemått som motsvarade längden. Lång och smal fanns liksom inte.

Detsamma gällde skjortor, behövde man långa ärmar så fick man köpa skjortor med ett kragmått som antingen behövde snöras åt med en slips eller gav en ordentlig urringning med översta knappen uppknäppt.

Ni fattar, byxor, skjortor men även jackor, träningsoveraller och annat man vill bära var/är helt enkelt väldigt begränsat.

Sen hände något. Jag kan inte riktigt sätta fingret på när men en bit in på 2000-talet så blev det både möjligt att måttbeställa kläder till rimlig peng och flera affärer började ha större storlekar i lager. Här tänker jag utan att få ett öre i spons berätta om de som gjort mitt liv till ett liv då jag inte längre har ångest inför klädköp (utom när jag ska shoppa med mina döttrar, det är SÅ trist att stå och vänta på “för ful”, “inte min stil”, “jag gillar inte spets” ?).

  • Dressmann XL – Inte perfekt men de har snygga vardagsbyxor i storlekar som inte alltid finns på vanliga Dressman. Idag har de dessutom jättebra utbud på vanliga dressmann-shoppen på nätet.
  • Tailorstore – Mät dig själv eller en skjorta du gillar och beställ precis den skjorta du vill ha. Välj tyg, manschetter, kontrasttyg och allt. Det finns inget bättre om man vill känna sig välklädd. Idag har de även byxor och kavajer vilket jag inte testat men jag har säkert beställt 50 skjortor under åren jag varit kund och jag har varit nöjd med alla!
  • Georg Sörman – Jag har handlat kostym här några gånger och de är bra. Jag kan verkligen rekommendera dem om du bor i Stockholm, även om jag är nästan lyrisk om nästa rekommendation. Georg Sörman hittar en modell av kostym och anpassar så att den blir bra.
  • Suitopia – Jag handlar inte kostym så ofta men det här är fantastiskt! För 20 år sedan hörde man rykten om hur man kunde bli uppmätt och få en perfekt kostym uppsydd om man åkte till Thailand. Det här är lika bra men i Sverige! Jag gjorde det just, man går till deras skräddare som mäter upp en och sen beställer man. När kostymen är färdig så bjuder de på anpassningar upp till 1000kr och är det mer än så och deras skräddare mätt så mäter de, om jag förstått saken rätt, om och bjuder på omproduktionen. Förra gången jag handlade där hände just det och jag fick nya mått och en kostym som passade perfekt.

Suitopia och Tailorstore har verkligen förändrat allt i.o.m att det är måttbeställt men idag kan man också hitta bra fritidskläder i stora storlekar på Engelsson och för all del Amazon som båda har riktigt bra rutiner för returer om något skulle vara för litet. Engelsson är framförallt riktigt duktiga på att ha mått-tabeller så att man kan minimera risken att byxorna är för korta.

Kommentera gärna om du har fler tips.