Har alla skolkat från samhällskunskapen?

Just nu pågår ett enormt drev mot partiledaren Annie Lööf. Det tar sig helt otroliga proportioner, både från besvikna moderater som såklart tycker att hon blev erbjuden goda bitar av hennes politik, men av oklara skäl blev förvånade när hon inte ville vara med utan att veta vad de erbjuder SD. Det har tagit de underligaste former, nu senast genom att skribenten Anna Björklund deklarerade i tidningen Fokus hur hon hatar Annie Lööf.

Det får väl anses vara sunt att väldigt många politiker och media-aktörer ställt sig frågande till hur hon kunde få publicera en sådan text men det intressanta är svansen.

Svansen på twitter som också måste förklara varför de hatar henne. Här kommer ett exempel:

Ponera tre partier i riksdagen, det stora partiet (51% av mandaten), det lila partiet (24% av mandaten) och det extrema partiet (25% av mandaten). Skulle det verkligen vara att slänga 49% av väljarna i papperskorgen om det stora partiet regerar utan att lyssna på vad de andra två vill?

Förhoppningsvis svarar de flesta nej på en sådan fråga. Ingen kan rimligtvis förvänta sig att en regering ska föra 20% främlingsfientlig politik bara för att 20% av väljarna röstade på ett sånt parti. Lika lite som någon tror att en borgerlig regering måste föra en 33% socialistiskt politik för att 33.2% av väljarna 2018 röstade på S eller V.

Det gör ingen som helst skillnad, om man är ett 8%-parti och den som vill bilda regering är beroende av ens stöd (passivt eller aktivt) så förhandlar man om vad det stödet kostar politiskt. När man är i mål och har stödet så regerar man därefter. Det är inte odemokratiskt – det är demokratiskt!