2020 var ett riktigt skitår, men…

Visst har 2020 varit, om inte sämst i historien så, i vart fall sämst senaste 100 åren (spanska sjukan hade väl i princip börjat dala 2020).

Fast vi har hört så mycket klagosång under året och ingen kan missat hur j*vla mycket skit Covid-19 medfört så här kommer en lite annan vinkling. Misstolka mig rätt, fördelarna överväger inte på något sätt nackdelarna.

Resor

Någon som rest mycket sista tiden? Nej, trodde nog inte det. Längtar ni efter att få flyga på semester? Jo, det gör nog jag också. Men en sak jag inte längtar tillbaka till är när jag åkte till USA för ett viktigt möte på huvudkontoret en vecka, åkte hem bara för att åka tillbaka en vecka senare för att min närvaro “var viktig”.

Jag tror/hoppas att Covid-19 har lärt nästan alla organisationer att det mesta går att hantera rätt bra över ett digitalt möte. Eftersom Covid-19 också påverkat vinster och lönsamhet för de flesta kanske det kan leda till mindre onödiga resor framöver, inte bara bra för oss som slipper leva på flygplatser och hotell utan kanske även för miljön!

Work Life Balance

I Sverige har väldigt många företag länge haft en rätt öppen inställning till att jobba hemifrån när det behövs. Men ska man vara helt ärlig så är det få organisationer där det inte blir så att den som är remote hamnar lite utanför. Min egen organisation har alltid minst en som jobbar på annat håll så för oss är videomöten det normala men så är nog inte alls alltid fallet. Men under Covid-19 har verkligen alla behövt lära sig att köra remote. Jag tror/hoppas att det kommer att ändra arbetslivet för lång tid framåt.

Chefer har behövt lära sig hur man håller kontakt med sina anställda på distans, ja t.o.m hur man bjuder på julbord hemma vid allas köksbord. Arbetssökande utanför Stockholm behöver inte längre fundera på hur de ska hitta boende och flytta hela familjen till Stockholm utan kan kanske börja eller helt köra från sin nya arbetsplats hemma där de bor och ta en tågresa in till Stockholm eller Göteborg någon gång i månaden.

Den som behöver åka hem för att köra barn till träning eller musikskola klockan 17:30 kanske inte längre behöver känna sig skyldig för att man lämnar jobbet tidigt, man kanske i högre grad helt enkelt kan jobba den dagen hemifrån.

Arbetsmiljö

Här är den stora risken… Jag hade en gång en HR-chef som var väldigt restriktivt inställd till möjligheter att jobba hemifrån. När jag frågade honom varför så förklarade han att som arbetsgivare har man ett långtgående ansvar för arbetsmiljön och det är väldigt svårt att säkerställa att inte kontorsanställda drar på sig problem med axlar, rygg och annat när de sitter och jobbar vid köksbord eller i sängen hemma.

Jag tyckte han överdrev då men när pandemin slog till så kände jag rätt snabbt att han hade helt rätt. Jag kan jobba hemifrån en dag då och då men eftersom min yngsta dotter fick mitt arbetsrum omgjort till flickrum när hon kom in i vårt liv och min fru jobbar vid köksbordet så har jag inget bra ställe att jobba från under längre tid. Jag sitter oftast i sängen eller TV-soffan och det dödar min rygg på en vecka och är allt annat än optimalt jämfört med att ha ett bra ergonomiskt tangentbord, ergonomisk trackball och stor skärm på jobbet.

Mina anställda har jag försökt ge vad de ber om så att de ska kunna fortsätta jobba med bra arbetsmiljö men jag känner att jag inte riktigt är där själv än.

Men det här är ett positivt inlägg och jag tror verkligen att medvetenheten om problemet är en bra sak som inte bara gäller mig så kanske kan det leda till något riktigt bra.

Slutligen…

Med detta sagt så hoppas jag kanske inte på ett fantastiskt gott slut på 2020 men att 2021 kan ta oss ur avgrunden till ett ställe som är mycket bättre än vad tiden innan pandemin var!

Tills dess, ta hand om varandra – även om det är på distans.