Dags att öppna dörren för invandring

Just nu funderar världen på hur man ska sätta dit Belarus. Det pratas om sanktioner mot personer i toppen och EU berättade just att de inte godkänner det uppenbart riggade valet.

Belarus flagga

Det kanske är lite taskigt mot övriga invånare men i Belarus, Ukraina och Ryssland hittar man otroligt välutbildade människor inom framförallt ingenjörsyrken och läkarkåren. Yrkesgrupper som även Belarus verkligen behöver för att fungera men också yrkesgrupper där stora delar av EU har brist.

Jag leker lite med tanken att om EU öppnade sina gränser och lät dessa grupper få snabbhantering av tillfälliga uppehållstillstånd om de kan hitta en arbetsgivare eller valideringsutbildning (kan behövas för framförallt vårdpersonal) inom 3 månader så skulle det skapa ett otroligt mycket högre tryck på regimen. Om tillräckligt många väljer att lämna tillfälligt så kan det skapa ett slags sanktion mot landet få har skådat förut.

Det vore en vinst åt båda hållen, kanske får vi fler duktiga ingenjörer som vill stanna kvar här, men de som återvänder när regimen faller (när, inte om) har fått erfarenheter, kontakter och annat som kan hjälpa till att bygga upp landet. Det måste vara det bästa bistånd man kan ge.

En extra bonus vore att se hur SD ställer sig till förslaget, skulle de följa med eller såga nej och visa att de därmed ger sitt stöd till en likasinnad antidemokratisk ledare?