Behöver en (utvecklings)chef kunna ReactJS?

Som du kanske vet jobbar jag som “Development Manager”, det innebär bland annat att jag är chef för en samling utvecklare, testare m.m. men också att jag har ansvar för att rekrytera och växa mitt team.

React-icon.svg

Jag har en rätt lång och gedigen erfaren som utvecklare och kan hantera ungefär alla “gamla” språk man hittar där ute, allt från COBOL (hjälpligt, jag har nog glömt en del) och C/C++ till Java & Python (och en hel den andra språk). Det hjälper mig enormt när jag jobbar med mina team eftersom de vet att jag förstår vad de gör, ungefär vilka utmaningar de möter (oftast). Samtidigt gäller det för mig som chef att inte lägga mig i vad de gör annat än när jag råkar sitta på kunskap som kan hjälpa någon att komma på rätt spår.

Eftersom jag i princip slutade koda för att få lön 2012 så har jag mest hackat på mina hobbyprojekt för att hålla det hela vid liv (och för att det är kul)., jag har också en tendens att koda för att hämta ut data när jag behöver göra en rapport och verktygen inte ger mig något bättre sätt att få ut det jag vill :-). Att inte utveckla som jobb innebär dock att jag inte riktigt hängt med i senaste årens utveckling med SPA (Single Page Applications) där hela applikationer kan leva i en browser och är skrivna i Javascript.

Behöver jag verkligen hänga med där? Jag är ju chef, inte utvecklare.

Ja, faktiskt! Dels för att halva mitt team lever och verkar i den världen och det blir därför viktigt för mig att kunna relatera när de beskriver sina utmaningar för mig och behöver hitta vägar framåt (oftast bara genom att ventilera problemet). Framförallt är det dock en annan sak som visade sig vara riktigt viktig.

Jag insåg för något år sedan att när jag intervjuar kandidater så betyder min magkänsla väldigt mycket. Intervjuar jag en java-utvecklare så är det ganska lätt för mig att bygga upp en magkänsla som berättar om han/hon bara pratar eller om det faktiskt finns substans bakom det. Det är helt enkelt svårt att lura mig. Naturligtvis har jag även med seniora utvecklare i intervju-processen som jag litar stenhårt på men om vi alla är överens om att kandidaten är värd att gå vidare med så känns det rätt att göra det för att magen säger samma sak. Det händer också att mina utvecklare är för upptagna för att hinna med en första intervju och då känns det skönt att veta att jag kan lita på mig själv för en initial screening.

Jag kunde som sagt lita på min magkänsla när jag intervjuade java-utvecklare men när jag intervjuade front-end-utvecklare (javascript) så var mina kunskaper allt för ouppdaterade. Visst hade jag kört Angular (1.5) men det var mest ett ramverk för att separera modell från vy och göra datadrivna webbplatser. Oftast med ett resultat som var helt ounderhållbart. Jag kände att jag ville kunna prata React, Redux, ES6 och annat relativt modernt med mina kandidater och inte få svar som antydde att de behövde förklara för mig på ett sätt som jag kunde förstå utan helt enkelt kunde prata med mig som om jag vore en kollega när de berättar vad de gjort.

Det fanns liksom bara ett sätt att göra det, det var dags att ta sin utvecklarbakgrund och sätta sig framför YouTube och leta fram riktigt bra tutorials. För att lära måste man också göra, så jag bestämde mig för att ta ett av mina gamla hemska hobbyprojekt och göra om det som en modern Single Page Application med ReactJS (och senare även Redux, det är nästan ett måste om man ska göra något som är lite större).

Resan har varit superkul! Jag kommer förmodligen aldrig att jobba som ren utvecklare igen (man ska aldrig säga aldrig) men jag har lärt mig massor och nu kan jag, med gott samvete, inte bara intervjua front-end-utvecklare och lita på min magkänsla utan faktiskt även hänga med i diskussionerna när vi gör backlog refinement eller diskuterar lösningar i största allmänhet. Dessutom har jag alltid älskat att koda så det har varit lite av ett uppsving för livet i allmänhet!

Här följer lite förslag på ställen att börja på:

Den första videon kommer att göra dig till en modern javascript-utvecklare, nästan garanterat om du redan har utvecklarbakgrund.

Redux kan du egentligen vänta med lite, när du skrivit din första react-application kommer du att inse att du skickar parametrar upp och ner som attribut till dina komponenter och att det ibland blir väldigt konstlat. Med Redux så får du en store som är en “single point of truth” för allt state i applicationen. Det kommer att revolutionera din utveckling men det är bra att ha sett problemen som det löser också.

Ha det kul!

ps.
Svaret på frågan är naturligtvis “Nej, det behöver inte chefen, men gör det ändå!”