… och kaos blev det.

Det såg rätt illa ut innan valet och jag har väntat lite på att kunna ge min egen analys men det här är löjligt. 

Valet var den 9:e september, det är nu den 10:e december och vi har fortfarande varken en vald statsminister eller regering. Valet föll ut precis så illa man kan tänka sig. De två traditionella blocken saknar möjlighet att bilda regering med mindre än att de får stöd från varandra när SD vill fälla dem bara för att de inte får igenom sina krav i invandringsfrågan. 

C och L har svurit att inte på något sätt bli beroende av SD och då M och KD har en mer pragmatisk inställning till samarbete då de inget hellre vill än att M-ledaren får bli statsminister. 

Samtidigt som C därför inte kan sätta sig i en M+KD-regering så vet man att väldigt många av de väljare som gjort att man växt är liberala fd M-väljare vilket gör det väldigt svårt att sätta sig i en situation där man ger stöd till en S-regering som kommer att tvingas till eftergifter till V för att kunna regera. Det är helt enkelt ganska mycket kaos. 

Ryktet säger att S+MP+C+L kommit ganska långt i sina förhandlingar. Mitt stalltips är att det antingen inte blir något alls eller att det blir en S+MP-regering som får stöd så länge de gör vad C och L tycker är viktigast. Vem som vinner på det återstår att se, MP var bara promille från att åka ur riksdagen vid valet, C och L har en potentiell svekdebatt men kan också gå vinnande ur den om de får rätt saker gjorda utan att drabbas av den svacka som alltid följer när småpartier suttit i regering.