Dan före dan före kaos?

Jag är i grunden optimist när det gäller demokrati i världen, EU och Sverige men i övermorgon är det val i Sverige och det ser rätt dystert ut. Inte dystert för demokratin, det är tydligt att den svenska blockpolitiken för alltid har gått i graven och att folk faktiskt röstar efter eget huvud och inte för att de är födda vänster eller höger. Tyvärr innebär det att de också röstar brunt och vänstersidan vill gärna berätta hur det rasistiska Sverigedemokraterna är ett “högerparti” medans högersidan har lite problem att få folk att förstå att vänstersidan har förlorat precis

lika många röster till SD som inte alls är höger utan auktoritärt, icke-liberalt och med en stark önskan att staten ska kunna reglera allt från press till vem som ska få behålla till medborgarskap.

Med risk att vara farligt nära Goodwins lag så blir jag uppriktigt orolig när jag hör Sverigedemokraterna prata om att det är dags för de som kommit hit att åka hem. Orolig för att jag inte riktigt vet vart man ska flytta om de mot alla odds skulle få riktig makt om 10-15 år, inte för att jag behöver fly utan för att jag inte vill leva i deras Sverige.

För att återknyta till optimismen, vi gått från att ha två block till att ha tre politiska block:

  • Ett röd-grönt med sossar+mp och stöd av V (som är lika galna som SD men mindre och ofarligare).
  • Ett konservativt/liberalt block med C+L+M+KD
  • Rasistiska Sverigedemokraterna

Ingen av de tre har majoritet utan passivt stöd från en av de andra (inte nödvändigtvis SD)w och Sverigedemokraterna har tydligt deklarerat precis som inför förra valet att de tänker fälla alla som inte går på deras linje när det gäller att slänga ut invandrare från landet.

Vad är positivt med det? 
Faktiskt nästan ingenting! Fast vi har i snart 50 år haft ett politiskt system som är lite riggat för två block. Den enda riktiga förändring vi sett är att man sedan några år kan markera den kandidat man helst ser inröstat. Nu ser vi att det inte fungerar. Det är så klart katastrof om landet inte kan styras men kanske kan det vara en katalysator till att tänka ut ett nytt, lite modernare system, för att få landet att fungera igen. Jag tror det är “about time”.

Jag är egentligen rätt mycket för att Sverige är en monarki men skulle kunna tänka mig att en väg framåt vore något av:

  • Republik – Ett system där en vald president (alltid i majoritet då han är en) fick driva igenom saker som han kan få genom parlamentet oavsett sammanslutning. Lite amerikanskt fast utan senat. Massor med kohandel för att få folk att rösta för vilket rimmar illa med dagens partipiskor men…
  • Ett system där man får rösta tills någon får majoritet och om ingen får majoritet vid första valet så röstar man igen på något av de tre största alternativen. Väldigt läskigt då det ökar chansen att ett rasistisk parti faktiskt kommer till makten om det är en av de tre.
  • Ny budget-praxis. Den praxis vi hade spräcktes av Alliansen då de beslöt sig för att inte rösta för budgeten i sin helhet utan bryta ut delar.  Kan man hitta ett sätt att regera Sverige som inte blir en ny Decemberöverenskommelse (DÖ) men som får landet att fungera?

Demokrati, precis som allt framgångsrikt företagande, handlar om constant improvement. Våga stanna upp, kolla på vad som kunde fungera bättre och testa något nytt. Det tar längre tid då grundlagsändringar tar ett mellanliggande val att genomföra men gör det ändå!