Åldersrotation

När det gäller fotboll (och annan idrott) så tror jag stenhårt på att, de som klarar av det ska få, prova att träna och spela med lag som är äldre och mer erfarna. Inte bara för att de själva ska få en utmaning utan för att jag tror att de utvecklas, lär sig saker och tar med sina nyvunna kunskaper tillbaka till gruppen där de hör hemma.
Bara för någon vecka såg jag hur mina F07-spelare som tränat två pass med F05/06 ville värma upp inför match med ett program som de lärt sig i den äldre gruppen. Ett jättebra uppvärmningsprogram och jag är helt med på noterna men det var så fantastiskt stort att se tjejerna ta över och säga “så här gör F05/06, vi testar det!”.

I klubben är åldersrotationen normalt begränsad till träningar, fast på flicksidan känner ledarna varandra så bra att vi kan utöka det lite… Varför inte hjälpa varandra även när det är match?

Den här helgen är, som alla andra helger, full med matcher. Idag spelade ett av mina F07-lag (11-åringar) match och pga sjukdom var det lite ont om spelare så jag kallade in en av mina spelare från mitt andra lag (F09, 9-åringar). Hon har spelat med oss tidigare så det var inte en så stor grej men det är så jättekul att se på en yngre spelare hur hon förstår spelet i det äldre laget på ett sätt som man aldrig kan lära dem på träning. Något senare hade F07 4 spelare med på en match med vårt F05/06-lag och erfarenheten från ledarna som var med var den samma. Det är superkul att se dem ta den fotbollskompetens de har och omsätta den i ett nytt lag och med ett nytt spelsystem, och det fungerar!
Imorgom kommer mitt F09 att spela en av sina matcher med två F10-spelare. Samma sak där, dessa kommer att lära sig massor från det äldre laget och förhoppningsvis ta med sig det tillbaka till sitt yngre lag.