Sociala medier och åldersgränser

När min äldsta dotter, 10 år gammal, ville ha ett Instagram-konto trots att det är en fånig 13-årsgräns så gjorde jag som jag tror “alla andra kompisar” som också har konto gjorde och hjälpte henne att skapa ett konto där hon ljög lite om åldern. Eftersom jag också ser farorna med en 10-åring på nätet så hjälpte jag henne att ställa in det i privat läge och såg därtill till att följa henne för att se vad hon lägger ut. 

Det har fungerat väldigt bra och hennes instagram, alla hon följer och det hon lägger ut, har blivit en jätteviktig del av hennes liv.

Idag fick hon (och säkert alla andra unga) beskedet att hon måste scanna/fota ett ID-kort som visar att hon är minst 13 för att ha kvar kontot. Jag är inte hemma just nu men ryktet säger att hon är förkrossad. Jag förstår precis.

Det är på Instagram hon berättat för världen när hon träffat någon kändis med en selfie, det är där hon postat videon från musical.ly som hon gjorde för att bearbeta sorgen när hunden dog. Och sen kommer någon och säger att allt försvinner.

Kanske hade det varit både snyggare och bättre för plattformen att låta en vuxen ge sitt tillstånd till att kontot finns.